Ekologiska hudvårdsprodukter

Miljömedvetenheten har ökat i stor grad under senare tid. Det första vi tänker på när det talas ekologiskt är livsmedel som exempelvis mjölk, ägg och potatis. Produkterna som säljs är märkta och har vissa krav för att hamna i kategorin ekologiskt.

Odlingen skall vara giftfri vilket innebär att kemiska bekämpningsmedel inte får användas. Besparingen ligger i att grundvatten och sjöar inte smutsas av för människan olämpliga kemikalier. Men den renare odlingen skapar inte bara livsmedel, det finns flera andra produkter som tillverkas. Hudvårdsprodukter är ett sådant och detta bidrar ytterligare till den biologiska mångfalden.

Låg klimatpåverkan

Förutom att tillverkningen av kemiskt baserade hudvårdsprodukter bidrar till nedbrytning blir den ytterligare en faktor när man duschar. Använder man ekologiskt schampo och balsam samt ekologisk tvål sparar man på naturen i dubbel bemärkelse.

Eftersom huden absorberar mycket av det vi smörjer in den med är den viktigaste produkten att byta till ekologiskt alltså hudkrämen, skriver Petra Weiss på Aftonbladet. Känslig hud vinner absolut på att inte utsättas för kemikalier, och ekologiska produkter minskar risken för irritation. De naturliga produkterna är definitivt snällare mot kroppen och kanske även själen? Om man mår bättre av ekologiskt och samtidigt bidrar till bättre miljö, känner man sig bättre.

Den som byter till ekologiska hårvårdsprodukter bör hålla sig till detta och inte blanda med andra. Det kan också ta en tid att vänja sig därför att varorna inte beter sig som man är van vid. En vanlig invändning är att de inte löddrar på samma sätt, detta gäller främst schampo och tvål. Det beror på att de inte innehåller tensider eller sulfater – vilket är bra.