Fakta om huden

HudenHuden är som ni kanske redan känner till det som räknas som kroppens största och viktigaste organ, men faktum är att huden är bra mycket viktigare för oss än vad många kanske känner till.

En skyddande ängel

Att huden skyddar oss mot yttre påfrestningar är ju ganska uppenbart, har man någon gång råkat ut för skavsår på hälen eller någon annanstans så vet man att där huden skadats och inte längre skyddar, där svider det ordentligt vid beröring. Förutom att skydda oss mot både värme, köld och kemiska ämnen så hjälper den till att styra kroppens vätskebalans.

Hudens tre lager

Huden kan tyckas vara väldigt tunn i våra ögon, vilket ju med våra mått mätt är helt korrekt, den är ju bara någon millimeter tjock. Men trots det så är huden uppdelad i tre lager. Det översta lagret kallas för överhuden eller hornlagret och är som man förstår på namnet det yttersta hudlagret som består av ett tunt fettlager, och det som fungerar som vårt yttre skydd – trots att det är blott 0,01 millimeter tjockt. Lagret under överhuden kallas för läderhuden och är i det undre skiktet av överhuden, där det gränsar mot läderhuden, som hudens tillväxt sker.

Det är där som hudcellerna bildas och skjuts uppåt. Det fina med huden är att när de gamla hudcellerna dör så stöts de bort och nya bildas. På så sätt så förnyas huden ständigt, hornlagret förnyas på det sättet i genomsnitt lite drygt en gång i månaden. De döda cellerna nöts med tiden bort. Det andra lagret kallas som vi redan nämnt för läderhuden. Denna del är rik på nerver, olika typer av kärl, körtlar, hårsäckar samt ett tjockare lager av bindväv. Det är läderhuden som gör så att huden blir mjuk och smidig och det är också den som hjälper kroppen att reglera kroppstemperaturen.

Det understa lagret kallas kanske föga överraskande för underhuden och är det innersta av hudens tre lager. Underhuden förbinder huden med den vävnad som finns under huden, exempelvis muskler och dylikt. Lagret består i huvudsak av porös bindväv och fettceller. Lagrets tjocklek varierar beroende på om det är en mager eller tjock person. Hos en mager person är underhuden i regel 2-10 millimeter tjock men kan hos en person med mycket underhudsfett uppgå till hela tio centimeter. Fettvävnaden i underhuden är förutom en viktig fettreserv också värmeisolerande och stötdämpande. Det är också ett slags vätskeförråd eftersom den porösa vävnaden i sig, innehåller mycket vävnadsvätska.

Visste du att…

Till huden räknas även naglar, hår och diverse typer av körtlar. Att naglarna räknas till huden är kanske inte helt okänt, men att även håret gör det, det är det färre som känner till.

Vill du läsa mer om huden så rekommenderar vi att du besöker 1177.se, där finner du allt och lite till.