Huden och solen

Vi har på sätt och vis en komplicerad relation till solen. Solljus är något vi behöver av flera olika anledningar, men för mycket kan faktiskt vara skadligt. Huden är där mycket av detta händer och här tänkte vi titta lite närmare på samspelet mellan huden och solen.

Till att börja med är det ju värt att påpeka att inte alla är lika känsliga för solen. Detta är något som huvudsakligen påverkas av vår hudfärg; ju ljusare huden desto mer känslig är den för sol och UV-strålning.

När vi får sol reagerar huden med solbränna, och detta är hudens naturliga försvar mot UV-strålning. Denna strålning har flera effekter på vår hud: hornlagret blir tjockare, pigmentet blir mörkare och produktionen av pigment ökar. Längre tids exponering för solen gör även huden slappare och mer rynkig, vilket liknar vad som händer med huden när vi blir äldre.

Om man känner stickningar i huden efter att ha varit ute i solljus är detta ett tecken på att huden har utsatts för mer UV-strålning än den hunnit bygga upp skydd för. Hudens naturliga reparationsmekanismer hjälper till att fixa detta, men om man regelbundet för får mycket skador i huden från solen räcker inte dessa mekanismer till och cellerna i huden kan då börja växa mer okontrollerat, vilket kan leda till cancer. Läs mer om detta på Cancer.se.

Att sola är ju något många gillar att göra, och med allt som sagts ovan kanske man skulle tro att detta är något man bör undvika helt och hållet, men så länge man solar i måtta och använder solskydd är detta inget man behöver ge upp.

Det finns dock tillfällen då solande kan vara mer farligt. Tidigt i graviditeten är ett sådan tillfälle. Försöker man bli gravid är det viktigt att hålla koll på när detta väl händer med graviditetstest innan man ger sig ut och sola. Se flera olika exempel på Graviditetskollen.nu. Det är rekommenderat att undvika att sola de första 12 veckorna då UV-strålning bland annat bryter ned folsyra, något som är speciellt viktigt för fostret den första tiden.

Har man dessutom lätt för att få pigmentfläckar bör man avstå från solande även under resten av graviditeten för att inte riskera permanenta pigmentfläckar. Hälsoliv har en utförlig artikel om just pigmentfläckar.