Hudens reaktioner på stress

Stress är något vi alla har upplevt någon gång i livet. Detta kan påverka kroppen på en rad olika sätt, vissa mer allvarligare än andra. Huden kan själv påverkas av stress och att lära sig känna igen dessa symptom och veta hur man bäst hanterar dem är bra kunskap att ha. 

Stress har praktiskt taget alltid en negativ betydelse i hur vi talar om det. Men det finns faktiskt positiv stress också. Detta är stress som gör oss mer verksam och låter oss prestera bättre i utmanande situationer. När vi talar om den vanliga negativa stressen är det ofta något som sker under längre perioder och/eller drabbar oss för ofta.

När stresshormoner utsöndras i kroppen är det ett sätt att förbereda oss för handling. Detta är känt som flykt- och kampresponsen, men fler kanske känner igen den under sitt ursprungliga engelska term “fight or flight”. Genom människans utveckling har detta varit ovärderlig för att överleva livshotande situationer. Men när vi får denna respons på icke livshotande situationer och under längre utdragna perioder kan vi se en rad negativa konsekvenser.

För just huden är det stresshormonet kortisol som oftast hamnar i fokus. Detta hormon kan sätta igång inflammatoriska processer i huden som sedan kan leda till försvagning av hudbarriären. Och när hudbarriären inte längre kan göra sitt jobb lika effektivt är det inte ovanligt att problem som psoriasis, akne och liknande tillstånd förvärras.

Under en period med hög stress kan det vara bra att satsa på milda hudvårdsprodukter som inte innehåller ämnen som kan leda till kraftiga reaktioner. Använd också en skonsam rengöring och efterbehandla med återställande behandlingar. Hudvårdsrutinen är ju dock bara behandling av symptomen och inte den underliggande orsaken. Se därför även till att ta hjälp på andra håll för att få tillbaka kontrollen i livet och reducera eller till och med eliminera stressen från vardagen.