Känslig hud

Känslig hud är ett problem som drabbar många idag. Det kommer dock inte vara exakt samma för alla då somliga helt enkelt är mer känsliga för vissa saker eller rent allmänt har kraftigare reaktioner. Känslig hud är ett medfött tillstånd, men man kan även få så kallad sensitiviserad hud där ens hud har genom yttre faktorer blivit mer känslig. 

Man kan identifiera känslig hud genom att blodkärlen är väldigt ytliga. Detta syns oftast tydligast på näsan eller på kinderna och ser ut som små röda nät nära hudytan. Känslig hud blir lätt röd och irriterad av olika produkter och ämnen man kommer i kontakt med. Det gäller att försöka identifiera vad det är man reagerar på och göra sitt bästa att undvika dessa i största möjliga utsträckning.

För att inte göra tillståndet värre är det rekommenderat att man håller sig borta från  sådana saker som intensiv solexponering, överdriven hudrengöring, stora och plötsliga temperaturväxlingar och alkoholbaserade produkter. Som sagt är det inte exakt samma fall för alla som har känslig hur och en del reagerar därför inte lika mycket på vissa av de ovannämnda faktorerna.

Känslig hud är ofta ett större problem för kvinnor just på grund av användandet av smink och annan kosmetika. Det gäller att vara mycket mer selektiv med dessa typer av produkter om man har känslig hud. Så milda produkter som möjlig är ofta det man måste satsa på och ofta hittar man ett bättre utbud av smink online för denna typ av hudbesvär.

Huden blir dock naturligt känsligare med åldern men det är något man brukar kalla mogen hud istället för känslig hud. Rätt hudvård kan dock sakta ned processen något. Genom att hålla bra hudvårdsrutiner tidigt i livet kommer man att ha lättare att hantera huden även när man blir äldre.