Mat för en bättre hud

Många tror kanske att det enda sättet att få bättre hud är att använda olika produkter, men faktum är att hudens tillstånd också påverkas av en rad andra faktorer, bland annat sömn och kost. Just kostens betydelse för huden ska vi titta lite närmare på i den här artikeln.

När det kommer till vad som är bra mat för huden så är det egentligen inga konstigheter, mycket frukt och grönt helt enkelt.

Ett ämne som bra för huden är C-vitamin eftersom detta är en så kallad antioxidant som skyddar huden mot UVB-strålar samtidigt det också hjälper till att producera kollagen, vilket ger huden spänst. C-vitamin hittar man i bland annat citrusfrukter, kiwi, blåbär, hallon och jordgubbar.

Morötter, spenat och paprika är grönsaker som man ska äta mycket utav om man vill hålla huden i trim eftersom dessa innehåller A-vitamin, vilket förhindrar att huden åldras i förtid genom att hjälpa till vid bildandet av nya hudceller.

Tomater är en annan bra grönsak, som är bra för huden. Inte bara blir huden aningen mindre blek, tomater innehåller dessutom antioxidant lykopen, som skyddar mot solskador.

Andra bra grönsaker är också avokado, som hjälper till att återfukta huden samt broccoli, grönkål och andra mörkgröna grönsaker som stärker blodkärlen eftersom dessa innehåller vitamin K.

Fettsyran omega-3, som man hittar i bland annat lax, valnötter, linfrön och chiafrön, är också ett ämne som är bra för huden eftersom detta fuktar huden från insidan.

Faktum är att det som är bra för huden också är bra för en annan del av kroppen, nämligen håret, som faktiskt också räknas som en del av huden, vilket innebär att om man äter bra så kommer inte bara huden utan även håret att stråla.

Informationen i den här texten är till större delen hämtad från den här artikeln på Aftonbladet.