När du ska sola

Många vill ha och behålla en snygg solbränna under sommaren. Man känner sig fräschare och ser yngre ut när vinterblekheten försvinner. 


Den snyggaste solbrännan får man när man inte stressar fram den utan tar hand om huden samtidigt som man ger den en dos med D-vitamin. En studie från Journal of Internal Medicine påvisade att folk som solar lite dubblar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Man har inte kunnat påvisa riktigt varför ännu men den nuvarande hypotesen är att de personerna har stor brist på D-vitamin: något som bland annat ger en optimal muskelstyrka.

När man ska sola är det viktigt att veta sin hudtyp. Ju mörkare hy man har, desto bättre kan huden stå emot solens skadliga strålar utan att bränna sig. Ljus hy med röda fräknar och hår anses vara den känsligaste och dessa personer ska alltid sola med högt solskydd.

Man ska faktiskt alltid ha solskydd när man ska vara ute i stark sol, vare sig det handlar om stranden eller en shoppingrunda. Solskyddsfaktorn kan dock ändras beroende på hudtyp.

Tänker man vara ute i solen enbart för att bli brun ska man dock undvika när solen står som högst på himlen och därmed är som starkast. Då träffas huden hårdare av de skadliga strålarna och det är inte bra.