Rakning som är snäll mot huden

Rakning är på många olika sätt väldigt påfrestande för huden. Allt ifrån själva rakmomentet till tiden efteråt kan orsaka problem och irritation, om man inte gör det rätt. Med rätt kunskap och produkter kan man minimera skadorna och den obekvämlighet som man upplever av dem.

rakborste

För det första så nöter man vid rakning på det översta hudlagret då kniven eller rakbladen glider fram.  Detta är ofta inte någon farligt utan kan i många fall till och med göra så att huden känns lite extra len. Problem kan dock uppstå om man rakar sig för ofta, speciellt om man använder en rakkniv.

Det är viktigt att man oavsett rakmetod (bortsett från elrakhyvel) använder sig av bra raklödder. En klassiska och än idag väl fungerande metod är att använda sig av en raktvål och rakborste. Det hela fungerar så att man använder rakborsten för att löddra upp raktvålen och sedan applicera löddret där man skall raka. Både raktvål och rakborste finns oftast inte att köpa i den vanliga mataffären utan måste oftast beställas online, butiken Sliqhaq är ett exempel som har ett väldigt bra utbud.

Ett annat irritationsmoment som kan uppstå för huden är om rakhyveln eller kniven inte är tillräckligt skarp. Då kan bladen istället för att rent skära av skäggstråna rycka i dem under resans gång. Bladet tar då även och orsakar mer skada på huden vilket man efteråt märker genom att huden blir röd, irriterad och kan svida. Bästa sättet att hantera detta är att alltid byta blad eller hyvel så fort man börjar misstänka att det är för slött.

Efter att man har rakat sig kan det vara bra att använda någon form av hudkräm eller aftershave. Det minskar risken för att huden skall bli irriterad eller att inflammationer ska uppstå.