Rökningens effekt på huden

En fin hud är bland de allra klaraste hälso och skönhetstecknet som finns och det allra enklaste sättet att förstöra den på är att röka.

Redan under mitten på 1800-talet upptäckte man rökningens förstörande egenskaper. Man märkte att de som rökte hade betydligt fler rynkor i ansiktet och att de blev ”bleka och gråaktiga”. Det enda som kan tävla med rökning om förstaplatsen på hudförstörarlistan är överdrivning solning. Om man lever ett liv där man kombinerar båda får man hela tio gånger fler rynkor än en ickerökare i samma ålder.

rökOrsaker

Exakt vad som orsakar detta är inte helt klart men en del i det är nikotinets effekt på blodkärlen. Blodådrorna drar nämligen ihop sig vilket gör att mindre blod kommer fram till huden i ansiktet. Detta gör att man får den bleka och gråaktiga färgen det talas om. Det teoriseras också om att det är detta som i längden skadar huden och bryter ner dess elastiska fibrer vilket i sin tur leder till rynkorna.

Skadorna i huden hindrar även läkningsförmågan, något som blir extra synligt vid kosmetiska ingrepp på ansiktet. Risken för fula ärr är nämligen ett tiotal gånger större för rökare än för ickerökare.

Andra anledningar är att rökare har lägre A-vitaminhalt vilket innebär att de har sämre skydd mot kemikalier som skadar huden.

Att sluta röka

Det finns som tur är många hjälpmedel för att sluta röka på marknaden idag. Det som har funnits längst är nikotintuggummin och nikotinplåster. Det är bevisat att de hjälper men övergången kan vara svår.

Det senaste som blir allt mer populärt är e-cigaretter. De förångar en nikotinblandning elektroniskt istället för att bränna tobak. På detta sättet kan de på ett helt annat sätt kontrollera vad som finns i röken och på det sättet minska skadliga ämnen. 90% av de som börjar med e-cigaretter röker mindre eller slutar helt.

Ett byte till e-cigaretter brukar innebära besparingar upp till 17000 kr om året i jämförelse med att röka vanliga cigaretter.