Släta ut dina rynkor naturligt

kvinna med vacker hyAtt hitta en kräm eller metod som gör så att rynkor slätas ut och försvinner står högst upp på mångas önskelista när åldern tar ut sin rätt. Du ska dock inte behöva ta till ett kirurgiskt ingrepp för att uppnå detta. I de flesta fall påverkar livsstilen hudens utseende, och genom att förändra den kan du faktiskt också förbättra din hud.

Sol och cigaretter åldrar

I en artikel för tidningen Doktorn tipsar Harry Beitner, överläkare på Karolinska sjukhuset, om hur du kan påverka hudens åldrande. Rökning och solande är två av dessa exempel.

Beitner menar att rökning enligt många studier ser ut att ha större påverkan på din hud än solande. Om man till exempel är 40 år och har rökt i 20 år så har man oftast hud som en 55–åring. Några av de förändringar som man märker av när man slutat med rökning är att rynkorna inte ligger lika djupt i ansiktet och hudens färg förändras också till en mer normal ton då blodcirkulationen kommer igång.

Däremot har solen en mer djupgående effekt på huden. Bland annat så läker sår inte lika snabbt och om du solar för mycket så ökar det risken för att få hudcancer. Uppdelningen av kollagenfiber som ser till så att huden är elastisk och smidig påverkas negativt, eftersom antalet som finns i huden minskar markant.

Sätt igång kollagenproduktionen

Om du vill pröva en annorlunda metod mot rynkor som inte kräver något ingrepp så kan en skinroller vara något för dig. Med hjälp av denna hudroller som kan användas på både ansiktet och resten av kroppen, sätts produktionen av kollagen igång och nya hudceller återskapas naturligt.

När det kommer till hudkrämer så finns det hur många olika varianter som helst att välja mellan. Bara i Sverige lägger vi ner cirka två miljarder om året på dessa produkter. Det finns dock vissa ämnen som kan vara mer av nytta än andra. Om du har solat lite för mycket kan vitaminet A-syra komma väl tillhands. Vitamin C är även allmänt känd för att ge bra effekt, då den påverkar cellen fibroblast som i sin tur tillverkar kollagen.