Torr hud

Torr hud är ett problem som många män och kvinnor har idag. Medan det kan drabba alla olika delar av kroppen är de vanligast på vissa områden. Som tur är finns det mycket som kan hjälpa dessa problem idag.

Det uppskattas att omkring 40 % av besök hos hudspecialister beror på torr hud. Vanligast är områden som ansikte, händer, fötter, armbågar och knän. Mycket beror på att dessa kroppsdelar är med utsatt än andra.

När huden blir torr kan den även bli fjällig, stram, flagna och klia extra mycket. Det är också vanligt att huden blir både narig och sprucken. Medan dessa är effekter av torr hud finns det även andra problem som kan ge dessa symptom, vilket är varför det kan vara bra att uppsöka en hudspecialist när man upplever en eller fler av dem.

Sprickor i huden kan vara ett speciellt problem då det öppnar upp risken för smuts och ammat skadligt att ta sig in där de kan orsaka andra problem. Har man sprickor i huden är det bäst att behandla dem specifik som man samtidigt behandlar den underliggande orsaken.

Som huden börjar bli torr kan man märka en lätt stramhet eller att den börjar bli narig. Som den förlorar mer fukt kommer den börja bli mer narig och få ett mer fjälliknande utseende. Behandlas den fortfarande inte börjar man löpa risken att huden skadas och den är vanligt att uppleva mycket klåda.

En riskfaktor för torr hud är att tvätta sig med starka rengöringsprodukter. Även om man inte har naturligt torr hud kan detta göra att man utvecklar det, speciellt om man använder det regelbundet under en längre tid.

Torr hud blir också ofta väldigt känslig, vilket betyder att man måste börja använda mer skonsamma produkter som huden återhämtar sig. Om man inte annars har känslig hud kan man sedan gå över till att använda fler sorters produkter för torr hud och inte bara de för torr och känslig hud.