Vård av fötter

3583247-hands-massaging-feet

Fötterna är våra färdmedel i vardagen, så som så många andra saker i livet uppskattar vi ibland dem inte så mycket som vi borde förrän vi fått problem med dem.

Det mest grundläggande för fotvård är renlighet, rena fötter löper färre risker vad gäller saker som svamp och liknande. Att tvätta fötterna varje dag kanske låter lite mycket, men detta är något många ändå gör i samband med sin dagliga dusch. Utöver det kan man även ta ett fotbad en eller två gånger i veckan. Efter man rengjort fötterna är det viktigt att torka dem noggrant, speciellt mellan tårna.

Men all renlighet i världen är inget substitut för problem som kan uppstå på grund av fysiska skador. Många av dessa problem orsakas av upprepad inkorrekt träning eller långvarig press på någon delen av foten. I videon nedan från TV4 kan man höra Doktor Mikael Sandström prata om en rad olika fotbesvär, allt från hälsporre till fotsvett, och besvara tittarfrågor rörande just fötterna.

Det finns en hel del besvär som man själv kan lindra eller till och med bota med hjälp av medicin och produkter man kan köpa receptfritt. Andra problem är allvarligare och kan behöva hjälp från specialister som Akilles.

I en artikel från Expressen kan man även läsa om de 11 vanligaste fotbesvären. Artikeln beskriver vad problemen är, hur de uppstår, vad det finns för behandlingsmetoder och hur man faktiskt kan förebygga dem.

Ett par av dessa problem kan man undvika bara genom att välja rätt skor, om man har eller har haft problem med fötterna är det bra om man följer dessa enkla råd vad gäller skoköp:

  • Den bör ha en så rak stortåsida som möjligt
  • Den bör vara hög över tårna
  • Den ska inte ha en högre klack än 2 cm
  • Den bör vara minst 1 cm längre än foten
  • Den ska böjas i trampet och inte i hålfoten
  • Den ska sitta stadigt kring både vrist och häl
  • Den bör inte sitta för tight