Vikten av fotvård

Problem med fötterna kan snabbt försämra livskvalitén och göra det svårt att göra även enkla vardagliga sysslor. Allt detta gör det extra viktigt att ta hand om huden på sina fötter, inte minst för den sociala aspekten. 

fotter

Illaluktande fötter

Ett mycket vanligt problem man kan ha med sina fötter är att de luktar illa. Detta är något som kan drabba vem som helst och händer då fotsvetten får reagera med bakterierna som lever på huden.

Detta betyder att mer svett under längre tid även innebär mer illaluktande fötter. För att minska risken skall man alltså se till att fötterna eller skorna inte utsätts för allt för mycket fukt. Ett bra första steg är att använda sig av strumpor och byta dessa dagligen. På så sätt hinner inte bakterierna inte växa till sig lika mycket och lukten hinner inte utvecklas.

Har man möjlighet så får man gärna se till att inte använda samma par skor varje dag. På så sätt hinner även de torka helt mellan användningarna och genom det minimera tillväxten av bakterier.

Problemen förvärras även om man svettas mer på fötterna. Vanligaste förklaringen till detta är kanske ansträngning vid till exempel träning men även vissa hormonförändringar samt stress kan ligga bakom en sådan förändring. Mer tips på hur man kan behandla sina problem med illaluktande fötter kan man hitta på denna sidan.

Vardaglig fotvård

För att förbättra fothälsan rent generellt så finns det en hel del rutiner man kan anamma. Det man bör göra dagligen är först och främst att smörja in fötterna. Använd dig av en passande kräm gjord för ändamålet.

Regelbundet men inte lika ofta bör man bada fotbad och sedan fila bort förhårdnader. Smörj efter det in fötterna och passa även på att ta hand om naglarna. Tryck försiktigt in nagelbanden med en pinne, klipp och polera sedan nageln. Tipsen har vi tagit från Aftonbladets artikel i ämnet.